Fűtésszerelés: Fűtésenergia – Megtakarítási tanácsok
Csökkentse Ön is hatékonyan fűtésköltségeit!


Az őszi és téli hónapok kezdete nem mindenkinek örömteli esemény, mivel a magas téli fűtésszámlák hatalmas súllyal nehezednek a családokra. De nem kell ennek így lennie! Következő cikkünkben azt mutatjuk be, hogy hogyan tudunk hatékonyan energiát megtakarítani és ezzel egyidejűleg a fűtésköltségeinket csökkenteni. Kevés ráfordítással is érhetünk el eredményeket, vezessen Ön is takarékos háztartást!

Fűtés rendszer kiválasztása

Új ház vagy lakás építésekor legyünk előrelátóak, tervezzük meg alaposan pontosan milyen típusú fűtésrendszert szeretnénk (radiátor, padlófűtés, szegélyfűtés, falfűtés, kandalló, konvektor), mivel különböző fűtési rendszerekkel, eltérő eredményeket tudunk elérni. A kiválasztott rendszer tudatában úgy helyezzük el az adott készülékeket, hogy a lehető legoptimálisabb eredményt érjük el. Egy gondosan megválasztott radiátor elhelyezéssel már hatékonyan csökkenthetjük költségeinket! Az eredményesség érdekében válasszunk a piacon futó elérhető áru, olyan energiatakarékos termékcsaládot, amely a legjobban megfelel a lakásunk feltételeinek és saját igényeinknek.

Meglévő fűtés rendszer korszerűsítése

Már meglévő fűtésrendszer esetén is csökkenthetjük költségeinket annak korszerűsítésével. Közvetlenül lakásvásárlás után vagy több éves használat után ajánlott a teljes rendszer átvizsgálása, annak levegőmentesítése. Kiemelten fontos, hogy a fűtési csövek megfelelően legyenek szigetelve, mivel a legtöbb hőt itt veszíthetjük el. Gondoskodjunk ablakaink és ajtóink megfelelő utólagos szigeteléséről, így megelőzhetjük a meleg levegő elszökését és így a fölösleges energiafelhasználást. Amennyiben anyagi helyzetünk megengedi ajánlott a régi fa ablakokat modern műanyag nyílászárókra cserélni. A megfelelő szigetelési munkák elvégzése után érezhetően csökkeni fognak költségeink. Továbbá meglévő fűtési rendszerünket korszerűsíthetjük termosztatikus radiátorszeleppel, amely bármilyen radiátorra felszerelhető a helyiség konkrét hőmérsékletének beállítására-szabályozására alkalmas eszköz.

Egyszerű, de még is hatékony segítség lehet, ha minden egyes szobában hőmérőt helyezünk el. Így folyamatosan nyomon követhetjük lakásunk hőmérsékletét, mivel a hőérzetünk gyakran alacsonyabb hőmérsékletet érez, mint a lakás aktuális hőmérséklete. Egy lakás ajánlott átlaghőmérséklete 22-23 fok (ez egy kisbabás család vagy egyéb esetekben ez az érték magasabb is lehet). Természetesen ez az eltérés erősen függ a fűtésrendszer formájától. Ne fűtsünk feleslegesen! Napközben mikor senki nincs a lakásban csavarjuk le a fűtést vagy teljesen kapcsoljuk ki. Ebben az esetben sem kell hideg lakásba hazaérkeznünk, hiszen a mai modern, digitális és energiatakarékos szobai termosztátok előre programozhatóak, így mindig a megfelelő időben lesz megfelelő hőmérsékletű a lakásunk.

 Semmibe nem kerül

Vízszerelés, gázszerelés, fűtésszerelésSokan nem gondolják, de szellőztetési és fűtési szokásaink megváltoztatásával is eredményesen megtakaríthatunk. Egy 10-15 percig tartó nyitott ablaknál történő szellőztetés hő felhasználás szempontjából előnyösebb, mint egy huzamosabb ideig tartó, de résnyire nyitott ablaknál. A levegő áramlása miatt szakértők ajánlják a minél magasabban levő ablakokon keresztül történő szellőztetést! A szellőztetés élettani szempontból is fontos, ne hanyagoljuk el a téli hónapokban!
Vízszerelés, gázszerelés, fűtésszerelésNe pakoljunk a radiátorra és a készülék melletti területet hagyjuk szabadon, mert a lefogott területek is csökkentik a hő szabad áramlását. Amennyiben radiátorunkat szeretnék beépíteni, gondoljunk a megfelelő légáramlásról alul és felül is!
Vízszerelés, gázszerelés, fűtésszerelésMinden esetben gondoskodjunk a megfelelő párologtatásról, mivel a megfelelő páratartalom pozitívan hat hőérzetünkre és egy alacsonyabb hőmérsékletű szobában is jól érezhetjük magunkat a hideg téli napokon.
Vízszerelés, gázszerelés, fűtésszerelésPadlófűtés rendszer tervezése esetén gondoljuk át hova szeretnénk a későbbiekben bútorokat elhelyezni, mivel hőtermelés szempontjából jobban járunk, ha ezeket a helyeket szabadon hagyjuk. A padlófűtés fölé helyezett bútor anyaga sérülhet a folyamatos hőhatástól, illetve akadályozza a hő megfelelő áramlását.
Vízszerelés, gázszerelés, fűtésszerelésHa nincs lehetőségünk új nyílászárók beépítésére, használjunk az ablakra felragasztható hő visszatartó fóliát, amely segít a káros sugarak kiszűrésében és a hőmérséklet fenntartásában is.
Vízszerelés, gázszerelés, fűtésszerelésÚj készülék beszerelése után kérjük ki fűtésszerelőnk tanácsát a fűtésrendszerünk optimális beállítását illetően.
Vízszerelés, gázszerelés, fűtésszerelésIgyekezzünk a szobai termosztátot a legmegfelelőbb helyre kiépíteni, mivel az összes helyiség hőmérsékletét az a szoba határozza meg ahol a készülék található.
Vízszerelés, gázszerelés, fűtésszerelésEgyszerűen hangzik, de akár otthoni öltözködési szokásaink megváltoztatásával is csökkenthetjük a havi költségeinket, törekedjünk mindig az optimális energiafelhasználásra.
Vízszerelés, gázszerelés, fűtésszerelésVegyünk igénybe állami támogatásokat, hogy csökkentsük költségeinket. A lakossági terhek enyhítését célzó gázár- és távhő támogatási rendszerben a háztartás egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelme alapján jogosultak a családok a szociális támogatásra. További információért keresse fel az Államkincstár honlapját.
Vízszerelés, gázszerelés, fűtésszerelésÓvakodjunk a túlfűtéstől!
Vízszerelés, gázszerelés, fűtésszerelésUtazáskor se felejtsük el kikapcsolni vagy alacsony hőmérsékletre állítani fűtésrendszerünket!
Vízszerelés, gázszerelés, fűtésszerelésFűtési szokásainkat igazítsuk a napszakokhoz! Amíg nappal ablakunkhoz süt a nap állítsuk lejjebb a fűtést. Tovább spórolhatunk, ha éjszaka a jobb hő visszatartás miatt leengedjük a redőnyöket. Ilyenkor pár fokkal a fűtést is lejjebb vihetjük a pihentető alvás érdekében.
Vízszerelés, gázszerelés, fűtésszerelésAmennyiben így is elégedetlenek vagyunk a költségeink alakulásával érdemes elgondolkozni kiegészítő fűtési technikákon pl.: olaj kályha, elektromos fűtő radiátor, kályha, kandalló.

Sikeres megtakarítást kívánunk!

Budapest, 2009.07.28

http://www.vizgaznonstop.hu
info@vizgaznonstop.hu

Főoldal / Szolgáltatásaink / Fűtésszerelés

Szerző: Kecskeméthy Ferenc
Szolgáltatásaink    Fűtésszerelés    Gázszerelés    Vízszerelés    Duguláselhárítás
© Budapest, 2009-2010 Minden jog fenntartva   |
   Impresszum   |   Oldaltérkép