Gázszerelés: Szénmonoxid mérgezés és jelző készülékek
A fűtési szezon előtt fordítsunk kiemelt figyelmet gázkészülékeink felkészítésére!


A „szénmonoxid mérgezés” kifejezéssel gyakran találkozunk gázszerelés témakörben, azonban a kialakulásáról, hatásairól, és megelőzéséről annál kevesebbet tudunk. A fűtési szezon kezdete előtt kiemelt figyelmet kell fordítani a megelőzésre, hiszen a gázkészülékek rendszeres karbantartásával, a kémény szakemberrel történő rendszeres bevizsgáltatásával, illetve jelzőkészülék elhelyezésével elkerülhetőek ezek a balesetek. Óvja Ön is családját!

A szénmonoxid

A szénmonoxid (CO) egy színtelen, szagtalan, íztelen gáz, amely szénvegyületek tökéletlen égése során jön létre. A gáz jelenlétét csak érzékelő műszerrel lehet megállapítani! Levegővel érintkezve jellegzetes kék lánggal ég, szobahőmérsékleten gáz halmazállapotú. Erősen mérgező! Mérgező hatása azzal magyarázható, hogy akadályozza a szervezet oxigénfelvételét és ellátását. A gáz jelenléte hosszabb távon már kis mennyiségben is veszélyes és könnyen összekeverhető az influenza illetve más betegségek tüneteivel, nagy mennyiségben pedig ájuláshoz vezet és azonnali halált okoz.

A mérgezés kialakulása

A tökéletlen égés a gázkészülékek nem rendeltetésszerűen történt használatából, nem megfelelő beszereléséből vagy karbantartásának hiányából adódóan alakul ki. A több, mint fél évig nem használt készülékek (a kombi készülékek télen-nyáron üzemelnek) újra beüzemelésekor keletkezhetnek problémák, használat előtt mindenféleképpen vizsgáltassuk át őket. Gáz visszaszivárgás abban az esetben történik, ha nem megfelelő a helyiség szellőzése, illetve a kéményben nincs huzat vagy nem optimális a környezeti levegő és a füstgáz kapcsolata. A könnyebb, kisebb relatív sűrűségű gáz mindig felfelé törekszik. Amennyiben ez nem teljesül, tehát a kémény nem kap a külső térből levegő utánpótlást kialakul a visszaszivárgás. Szintén tökéletlen égés és szénmonoxid képződés jöhet létre a modern, fokozottan légzáró nyílászárók miatt amelyek olyan jól zárnak, hogy nem szökik ki rajta a meleg, viszont kevesebb levegőt is engednek be, mint régebbi társaik. Ilyenkor szintén kialakulhat a környezeti levegő és a füstgáz közötti sűrűség és hőmérsékletkülönbség.

Összefoglalva alapvetően nem történhet baj, ha a készülékünk rendszeresen karbantartott, kéményünk állapotát rendszeresen ellenőriztetjük és a kémény légmozgása megfelelő. Szakértők-e mellett javasolják jelző készülékek felszerelését is!

Mit tehetünk a veszély ellen?

Vízszerelés, gázszerelés, fűtésszerelésGondoskodjon minden évben gázkészülékének karbantartásáról, cserélje le régi készülékét egy modernebb, biztonságosabb, energiatakarékos típusra!
Vízszerelés, gázszerelés, fűtésszerelésVizsgáltassa be kéményét, mivel a nem megfelelő szellőzés vagy a kémény méretéből adódó problémák szintén katasztrófához vezethetnek. A megfelelő füstelvezetés érdekében a kéménynek tisztának kell lennie!
Vízszerelés, gázszerelés, fűtésszerelésBiztosítson gázkészüléke helyiségében megfelelő levegő utánpótlást, új ház tervezésekor gondoljon a szellőztetési lehetőségekre is!
Vízszerelés, gázszerelés, fűtésszerelésKerüljük a gyulladásveszélyes helyzeteket a lakástüzek miatt szintén indokolt a fokozott óvatosság! Kerüljük az éghető anyagok elhelyezését nyílt lángú gázkészülékeink közelében.
Vízszerelés, gázszerelés, fűtésszerelésKerüljük az olyan lakás kialakítást ahol a gázkészülék és szagelszívó egy helyiségben van, mivel ebben az esetben az elszívott levegőt a gázkészülék kénytelen a kéményen keresztül visszanyerni és szintén veszélyes helyzet alakulhat ki!
Vízszerelés, gázszerelés, fűtésszerelésAlkalmazzunk szénmonoxid érzékelő és jelző készülékeket! Amennyiben nincs lehetősége ilyen készülék vásárlására, kérje a kéményseprők vagy a piacon futó cégek bármelyikét, amelyek külön díjazás ellenében elvégzik a vizsgálatot.

Budapest, 2009.07.31

http://www.vizgaznonstop.hu
info@vizgaznonstop.hu

Főoldal / Szolgáltatásaink / Gázszerelés

Szerző: Kecskeméthy Ferenc
Szolgáltatásaink    Fűtésszerelés    Gázszerelés    Vízszerelés    Duguláselhárítás
© Budapest, 2009-2010 Minden jog fenntartva   |
   Impresszum   |   Oldaltérkép