Vízszerelés: Vízminőség Magyarországon
Gyakran feltett kérdések – A Fővárosi Vízművek válaszol


Alábbi cikkünkben a Fővárosi Vízművek hivatalos adatait, információit olvashatják Budapest és számos környező település vízkészletének minőségéről, keménységéről, felhasználásáról. Csak odafigyelés kérdése! A víz megóvása érdekében sok mindent tehetünk. Figyeljünk környezetünkre és az optimális vízfelhasználásunkra, hogy még nagyon sokáig élvezhessük a Föld és az élet eme csodáját!

"Se ízed nincs, se színed, se zamatod, nem lehet
meghatározni téged, megízlelnek, anélkül hogy
megismernének.
Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."

(Antoine de Saint Exupéry)

  Margit szigeti víztározó

Miért fontos a tiszta ivóvíz?

„Az emberi szervezet fő alkotóeleme a víz. Az újszülöttek testének 75-80%-a, míg a felnőtt emberi test 60-70 %-a víz. Ezért is nagyon fontos a szervezetünk számára, hogy naponta legalább 2 liter folyadékot igyunk. Az ember étel nélkül hetekig bírja, ivóvíz nélkül csak másfél napig, a tiszta víz pótlása sokkal fontosabb, mint gondolnánk. Az ivóvíz az egyetlen, semmi mással nem pótolható élelmiszer.
Egy ember az élete folyamán kb. 5 millió liter tiszta vizet használ el. Ezek azonban csak a szerencsésebb emberek! A világon kb. 1,2 milliárd ember kénytelen tiszta víz nélkül élni.
Budapesten és környékén különösen szerencsés helyzetben vagyunk, mert a Duna bőségesen biztosítja számunkra a szükséges vízkészletet, ha figyelemmel és takarékosan bánunk vele.”

A víz minősége

„Társaságunk nemzetközi összehasonlításban is kiváló minőségű vizet szolgáltat Budapest és számos környező település lakosainak. Laboratóriumaink évente mintegy 12 500 vízmintát elemeznek, és fizikai, kémiai, mikrobiológiai, bakteriológia radiológiai jellemzői alapján minősítik a termelt és a szolgáltatott víz minőségét.
Az eredmények azt bizonyítják, hogy a budapesti ivóvíz minősége kielégíti a vonatkozó magyar szabványokat és az Európai Unió előírásait. Az ivóvíz minőségét Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) laboratóriumaiban is ellenőrzik.”

A víz minőségével kapcsolatban gyakran feltett kérdések:

Mivel történik a fertőtlenítés?

„Az ivóvizet csőhálózatba jutása előtt klórgázzal fertőtlenítjük, folyamatosan működő klóradagolók segítségével. Műtárgyak (kutak, medencék, víztornyok) és csőhálózati szakaszok esetében klórmészport, illetve hypót is használunk fertőtlenítésre.”

Milyen mértékben adagolják a vízhez a fertőtlenítő anyagot?
„Olyan mértékben, hogy az elfogyasztott víz ne okozzon közegészségügyi problémát. Jelenleg a mérhető maradék klórtartalom 0,2 mg/l, ez megfelel az egészségügyi hatóság ajánlásának. Ettől az értéktől akkor térünk el, ha a szolgáltatott víz minőségét valamilyen káros behatás éri (például árvíz, csőtörés stb.)”

A víz keménysége

„Az ivóvíz élvezeti értékét és a mosáshoz használt víz hatékonyságát részben az ivóvíz keménysége, vagyis CaO (kalcium-oxid) mg / liter arány határozza meg. A vízkeménységi adatok azt mutatják, hogy a fővárosban túlnyomórészt közepes keménységű vízről beszélhetünk. Minél keményebb a víz, annál jobb ízű, de annál kevésbé alkalmas mosásra. Legtöbbször - így például a mosóporok csomagolásán - a víz keménységét úgynevezett német keménységi fokban (nk)* adják meg.

Vízszerelés, gázszerelés, fűtésszerelésLágy: 100 CaO mg/liter alatt (10 nk)
Vízszerelés, gázszerelés, fűtésszerelésKemény: 180-300 CaO mg/liter között (18-30 nk)
Vízszerelés, gázszerelés, fűtésszerelésNagyon kemény: 300 CaO mg/liter felett (30 nk)

Társaságunk szolgáltatási területén az ivóvíz átlagos keménysége 144 CaO mg/l.
*A német keménységi fok (nk) a CaO mg/liter egy tizede, tehát például 144mg CaO/ liter esetén az érték 14,4 nk.„

Napi vízhasználatunk

„Mint azt eddig is láthattuk a víz az élet nélkülözhetetlen feltétele. A víz olyan színtelen, szagtalan, ízetlen folyadék, mely semmi mással nem helyettesíthető. A fürdés, a mosogatás ugyanúgy elképzelhetetlen víz nélkül, mint a mosás. A növények víz nélkül elhervadnának, elpusztulnának. A tiszta, egészséges ivóvíz a legegyszerűbb és legfrissítőbb szomjoltó italunk. A szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat tartalmaz. Egy ember egy nap alatt 100-150 liter vizet használ el. Ennyire van szüksége.”

Vízszerelés, gázszerelés, fűtésszerelésFürdés: 75-95 liter
Vízszerelés, gázszerelés, fűtésszerelésZuhanyozás: 20-40 liter
Vízszerelés, gázszerelés, fűtésszerelésWc öblítés: 11-26 liter
Vízszerelés, gázszerelés, fűtésszerelésMosogatás: 40 liter
Vízszerelés, gázszerelés, fűtésszerelésMosógép: 120 liter

A Föld édesvíz készlete véges, ésszerűen kell gazdálkodnunk vele!

„Az ivóvíz édesvízből készül, és édesvízből nagyon kevés van a Földön. Ha tehát azt, szeretnénk, hogy a csapjainkból mindig folyjék a tiszta víz nagyon takarékosan kell gazdálkodnunk a természetben lévő édesvíz készletekkel. Az édesvíz és a belőle származó tiszta, egészséges ivóvíz olyan kincs, amit a világon nem mindenki birtokolhat. Akinek bőven van belőle, az észre sem vesz a fontosságát, akinek nincs, az szenved a hiányától. Mi természetesnek vesszük, hogy ha kinyitunk egy csapot, akkor rögtön ihatunk, vagy megmoshatjuk a kezünket. Akkor vesszük észre, hogy mennyire fontos ez, amikor nem jutunk vízhez.”

Budapest, 2009.08.29

Forrás: Fővárosi Vízművek, http://www.vizmuvek.hu

Főoldal / Szolgáltatásaink / Vízszerelés

Szerző: Kecskeméthy Ferenc
Szolgáltatásaink    Fűtésszerelés    Gázszerelés    Vízszerelés    Duguláselhárítás
© Budapest, 2009-2010 Minden jog fenntartva   |
   Impresszum   |   Oldaltérkép